FHWN Campus Wieselburg
Dr.

Karin Dobernig

33272 M Jpg Lgfs
Dr.

Karin Dobernig

Status

karenziert

Position

Leiterin Institut für Nachhaltigkeit
Leiterin Arbeitsausschuss für Internationales

Standort

Campus Wieselburg
Zeiselgraben 4
3250 Wieselburg
33272 M Jpg Lgfs

Forschungsaktivitäten

  • biscuit4all

    Projektziel ist die Entwicklung eines gender- und diversitätssensiblen Rahmenmodells für interaktive, digitale Lösungen zur Förderung klimabewusster Verhaltensweisen in unterschiedlichen Nachhaltigkeitskontexten. Biscuit4all betrachtet dabei die 3 großen klimarelevanten Kontexte Energienutzung, Mobilität und Ernährung.

  • bewusstkaufen 2021-2023

    Bewusst Kaufen - klimafreundlich leben ist eine Initiative des Bundesministeriums für Klimaschutz (BMK) für nachhaltigen Konsum in Österreich und kann als strategische Weiterentwicklung der Aktion „Nachhaltige Wochen“ betrachtet werden. Die Initiative wurde 2010 vom Ministerium und diversen PartnerInnen gemeinsam mit dem österreichischen Handel ins Leben gerufen, um die KonsumentInnen beim Griff ins Einkaufsregal sowie auch online auf bewusstkaufen.at auf nachhaltiges Einkaufen – biologische, regionale, fair gehandelte, energieeffiziente und umweltschonende Produkte – aufmerksam zu machen.

  • Fostering Carbon-Friendly Diets

    A reduction of meat consumption and shift to plant-based diets have been identified as crucial for reaching climate targets. While consumer research has distilled a range of factors driving meat consumption, insights into the effectiveness of (policy) interventions are still scarce. This project systematically reviews the scholarly literature for evidence of effective intervention measures to reduce meat consumption.

Publikationen

  • Kwasny, Tatjana/Dobernig, Karin/Riefler, Petra (2022): Towards Reduced Meat Consumption: A Systematic Literature Review of Intervention Effectiveness, 2001-2019. In: 10.1016/j.appet.2021.105739. Appetite.
  • Nikravech, Mariam, Valerie Kwan, Karin Dobernig, Angelika Wilhelm-Rechmann, and Nina Langen (2020): Limiting food waste via grassroots initiatives as a potential for climate change mitigation: a systematic review. In: Environmental Research Letters.
  • Dobernig, Karin/Schanes, Karin (2019): Domestic Spaces and Beyond: Consumer food waste in the context of shopping and storing routines. In: International Journal of Consumer Studies/10.1111/ijcs.12527.
  • Schanes, Karin/Dobernig, Karin/Gözet, Burcu (2018): Food Waste Matters - A Systematic Review of Household Food Waste Practices and Their Policy Implications. In: Journal of Cleaner Production/10.1016/j.jclepro.2018.02.030.
  • Foster, Gillian/Dobernig, Karin/Gruszka, Katarzyna/Schanes, Karin/De Schutter, Liesbeth (2018): Sustainable Consumption and Production. In: Lutter, Stephan/Luks, Fred/Stagl, Sigrid (Hrsg.): Towards a Socio-Ecological Transformation of the Economy. Background Report for Growth in Transition, Vienna.
  • Spash, Clive/Dobernig, Karin (2017): Theories of (Un)sustainable consumption. In: Spash, Clive (Hrsg.): Routledge Handbook of Ecological Economics: Nature and Society. Routledge. Abingdon, UK.
  • Mincyte, Diana/Dobernig, Karin (2016): Urban farming in the North American metropolis: Rethinking work and distance in alternative food networks. In: Environment and Planning A.
  • Dobernig, Karin/Veen, Esther Veen/Osterveer, Peter (2016): Growing Urban Food as an Emerging Social Practice. In: Practice Theory and Research: Exploring the dynamics of social life. Routledge. Abingdon, UK.
  • Schanes, Karin/Dobernig, Karin/Gözet, Burcu (2016): Climate Change & Consumption – An Inseparable Couple? . In: Kurswechsel.
  • Dobernig, Karin/Stagl, Sigrid (2015): Growing a Lifestyle Movement? Exploring identity-work and lifestyle politics in urban food cultivation. In: International Journal of Consumer Studies/10.1111/ijcs.12222.
  • Dobernig, Karin/Lobinger, Katharina/ Wetzstein, Irmgard (2010): Covering Conflict: Differences in Visual and Verbal Coverage on the Gaza-Crisis 2009 in Four Weekly News Media. In: Journal of Visual Literacy.